Vanliga frågor

Här hittar du svaren på några vanliga frågor

+Varför kan jag inte kontakta er via mail?
En personlig kontakt är enklast tycker vi och minskar risken för missförstånd.

+Kan man få påminnelse via SMS?
Javisst, lämna ditt mobilnummer när du bokar din tid.

+Vad kostar det?
Det krävs en individuell undersökning för att kunna lämna en korrekt prisuppgift för en behandling.
En ”normal” årlig undersökning inkl. fyra röntgenbilder och enklare tandstensborttagning och polering brukar hamna på ca 850 kr om man drar av ersättning från FK.
Krävs det mer omfattande undersökning och fler röntgenbilder tillkommer detta.
Likaså om det är ett mer omfattande behov av tandstensborttagning/tandhygienistbehandling som utförs vid undersökningstillfället. Krävs det mer omfattande tandstensborttagning bokar vi en tid till någon av tandhygienisterna på mottagingen.

En krona på en trasig tand kostar kring 6 000 kr beroende på vilken typ av material man väljer och vilken tand det gäller. Från detta dras ev. ersättning från FK som är beroende av vilket karensbelopp man uppnått under innevarande ersättningsperiod.

En plastfyllning på en kindtand kostar mellan 500-2000 kr beroende på var i munnen, vilken och hur många ytor som omfattas.

En rotfyllning kostar 4 200 kr för två kanaler i normalfallet. Från detta dras ersättning från FK. Vid rotbehandlingar kan extra åtgärder tillkomma om det är en svår behandling med trånga, krökta kanaler eller om det är en gammal rotfyllning som måste göras om.

Kostanden för olika behandlingar beror på hur stor behandlingen är. För behandlingar upp till 3 000 kr inom en behandlingsperiod (normalt ett år) betalar men hela kostnaden själv (utifrån ett givet referenspris).
För mer info läs på www.forsakringskassan.se

+Kan man bleka tänderna?
Ja det går i de flesta fall utmärkt. Först undersöker vi dina tänder och fotograferar dem. Sedan tar man avtryck av tänderna och vi tar fram gipsmodeller av dina tänder.

På dessa tillverkar vi en plastskena som du sedan själv fyller med blekmedel (Vi använder Opalecense©, ett väl beprövat preparat) och använder i hemmet. När du är färdig tar vi tillbaka dig på en efterkontroll och tar nya foton.

Blekmedlet fräter eller slipar inte utan går in och påverkar färgmolekylerna inne i tanden. Man bör dock vara medveten om att kronor och fyllningar inte bleks varför man kan bli tvungen att göra om dem vid behov. Gulbruna toner bleks lättare än gråblå nyanser.

Det är normalt med efterbesvär i form av ilningar och känslighet för kyla. Dessa är övergående och lindras med specialtandkräm och fluorsköljning.

+Jag har tandvärk och ni har stängt!
Ring 112 eller sjukhusets växel. De kan hänvisa er till jourhavande tandläkare som har öppet på förmiddagarna på helgerna. På kvällar och nätter finns det ingen organiserad jourverksamhet i detta landsting.